Zo haal je je rijbewijs

Je rijbewijs halen is niet voor iedereen even makkelijk. Rijden kan best moeilijk zijn om onder de knie te krijgen. Niet alleen dat, het is ook erg prijzig! De afgelopen jaren zijn de prijzen bij de rijscholen flink omhoog gaan. Naast het betalen van de lessen moet je ook betalen voor de examens: het theorie examen en het praktijk examen. Dit kan al met al best wat kosten! Daarom is het verstandig om goede research te doen naar de prijs rijschool. Dit kan je een hoop geld schelen. Zorg er alleen voor dat je niet alleen kijkt naar de prijs, het is bijvoorbeeld ook belangrijk dat je je op je gemak voelt bij de leraar. Als je je op je gemak voelt kun je beter presteren.

Theorie

Voordat je het praktijkexamen mag inplannen moet je eerst het theorie examen succesvol hebben afgerond. Dit examen gaat vooral over de verkeersregels in Nederland. Het theorie examen wordt afgenomen door het CBR. Er zijn drie onderdelen bij dit examen: kennis, inzicht en gevaarherkenning. Het onderdeel inzicht wordt in het algemeen beschouwd als het moeilijkste onderdeel. Om een grotere kans op slagen te creëren is het belangrijk de theorie goed uit je hoofd te leren. De theorie staat duidelijk beschreven in meerdere boeken. Deze kun je vinden in de boekwinkel of online. Sinds een paar jaar zijn er ook veel bedrijven en rijscholen die cursussen aanbieden. Bij zo een cursus wordt de theorie mondeling overgebracht. Dit kan ervoor zorgen dat de je de theorie beter kan onthouden.

Praktijk

Na waarschijnlijk heel wat rijlessen en het behalen van je theorie examen is het tijd voor het praktijk examen. Dit examen wordt afgenomen door het CBR. Ook het praktijkexamen bestaat uit drie onderdelen: navigatie, bijzondere verrichtingen en snelweg. Wanneer je laat zien dat je deze onderdelen allemaal goed onder de knie hebt dan zul je slagen. Dit houdt niet in dat het perfect moet gaan, het belangrijkste is dat je veilig van A naar B komt. Ook is het geen probleem als je niet in één keer slaagt, je mag het examen zo vaak als je wil doen. Wel is het een prijzig examen.