Import kosten berekenen, hoe doe je dat?

Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun nieuwe auto niet te kopen hier in Nederland. In plaats daarvan maakt men de bewuste keuze om ze uit het buitenland te gaan importeren. Dat gebeurt zeker niet zomaar. Het moet dan ook gezegd dat er aan het importeren van een auto heel wat interessante voordelen verbonden zijn. Dit gezegd hebbende spreekt het voor zich dat er ook bepaalde kosten mee gepaard gaan waar je absoluut zeker de nodige aandacht aan zal willen besteden. Wil jij ook graag de import kosten berekenen voor jouw voertuig? Dan zal de informatie op deze pagina je daar alles over vertellen wat je graag wil weten.

Waarom kiezen steeds meer Nederlanders voor import?

Voordat we je meer gaan vertellen over import kosten berekenen kan het wellicht interessant zijn om even stil te blijven staan bij de reden waarom steeds meer Nederlanders de keuze maken om hun nieuwe auto te gaan importeren uit het buitenland. In het bijzonder voor Duitsland geldt dat ze schijnbaar een zeer populair land vormt voor het importeren van auto’s. Dat hoeft niet te verbazen. In eerste instantie is er in Duitsland geen sprake van het systeem van bijtelling zoals hier in Nederland wat er in de basis al voor zorgt dat auto’s heel wat luxueuzer worden uitgevoerd. 

Bovenstaande is nog niet alles. Bij import kosten berekenen zal duidelijk worden dat het met deze kosten eigenlijk behoorlijk goed meevalt. Dit terwijl je bij het importeren van een voertuig uit bijvoorbeeld Duitsland beslist kan rekenen op een zeer interessant prijsvoordeel. Op deze manier kan je dus rekenen op twee interessante voordelen in één. Dat steeds meer Nederlanders ervoor kiezen om hun nieuwe auto uit het buitenland te gaan halen is dan ook zeker ook een financiële keuze. 

Met welke import kosten berekenen  dien je rekening mee te houden?

De belangrijkste reden waarom steeds meer Nederlanders ervoor kiezen om hun volgende auto te gaan importeren heeft betrekking tot het financieel voordeel welke ze daarmee kunnen behalen. Wanneer dat eveneens geldt voor jou zal je graag je import kosten berekenen. Veel mensen houden met deze kosten geen rekening wat in de praktijk natuurlijk best vervelend kan zijn. Voor deze kosten geldt dat er rekening dient te worden gehouden met verschillende factoren zoals met name:

  • De aankoopprijs van het voertuig;
  • De BPM welke moet worden betaald;
  • De transportprijs die wordt gehanteerd;
  • De RDW keuring;

Alleen je import kosten berekenen zorgt er in de praktijk voor dat je over de hele lijn kan rekenen op een duidelijk beeld van de totale kostprijs waarmee je voor jouw auto wordt geconfronteerd. 

Import kosten berekenen voor invoerrechten voor een auto in Nederland.

Bij import kosten berekenen dient er tot slot eveneens rekening te worden gehouden met de zogenaamde invoerrechten welke dienen te worden betaald voor een auto in Nederland. Wat deze invoerrechten betreft dient er rekening mee te worden gehouden dat ze niet altijd moeten worden betaald. Bij een auto jonger dan 30 jaar is er sprake van een kostprijs van 10 procent. Deze 10 procent wordt berekend op de aankoopwaarde van het voertuig + de transportkost. Is het voertuig dat je gaat importeren ouder dan 30 jaar? Dan dien je met deze kost geen rekening te houden. Je zal in dat geval namelijk alleen maar de 6 procent aan BTW moeten betalen. 

Advies nodig? Vraag het aan de experts van Das Import.