Wat maakt een oldtimerverzekering afsluiten interessant?

Voor het merendeel van de mensen geldt dat ze er in de praktijk niet voor zullen kiezen om na een korte periode met een bepaalde auto te hebben gereden meteen een nieuw exemplaar te kopen. Dat zorgt ervoor dat het niet zelden voorkomt dat mensen bijvoorbeeld vijftien, twintig jaar of langer blijven rijden met hetzelfde voertuig. Daar is natuurlijk ook helemaal niets mis mee. In dat geval kan je zelfs mogelijks aanspraak maken op een zogenaamde oldtimerverzekering. Voor deze verzekering geldt dat ze specifiek in het leven is geroepen voor oudere voertuigen waar minder kilometers mee worden afgelegd. Ben jij ook wel geïnteresseerd in een oldtimerverzekering afsluiten, maar wil je daar eerst meer over te weten komen? Dat is mogelijk hier op deze pagina.

Wanneer komt een auto in aanmerking als oldtimer?

In eerste instantie zal je voor een oldtimerverzekering afsluiten uiteraard graag willen weten aan welke voorwaarden je moet voldoen. Vooraleer we enkele van deze voorwaarden op een rijtje zetten is het belangrijk om te weten dat deze in de praktijk afhankelijk kunnen zijn van de verzekeraar in kwestie. Dit geldt bijvoorbeeld voor de leeftijd van het voertuig. Door verschillende verzekeraars wordt wat dit betreft een minimale leeftijd aangehouden tien jaar terwijl anderen zelfs een leeftijd tot wel dertig jaar hanteren. Dit maakt meteen duidelijk dat er in de praktijk sprake kan zijn van een niet onaanzienlijk verschil afhankelijk van de verzekeraar waar je een beroep op gaat doen.

Bovenstaand verschil geldt niet alleen maar voor de leeftijd waar een auto over moet beschikken om als oldtimer geklasseerd te kunnen worden. Wat namelijk bovendien ook te denken van de aanvullende voorwaarden waaraan moet worden voldaan? Denk op dit vlak bijvoorbeeld aan:

  • De beveiliging die al dan niet aanwezig moet zijn;
  • Het maximale gewicht waar het voertuig over mag beschikken;
  • Of de eigenaar van het voertuig lid moet zijn van de FEHAC of niet;
  • Of de auto van een bepaald merk moet zijn of niet;
  • Indien er sprake moet zijn van een bepaalde minimale taxatiewaarde;

Het verschil in voorwaarden tussen de verschillende verzekeraars die oldtimerverzekeringen aanbieden zorgt ervoor dat je vooraleer over te gaan tot een oldtimerverzekering afsluiten altijd even een grondige vergelijking moet uitvoeren. Enkel en alleen door het uitvoeren van een dergelijke vergelijking zal je kunnen vaststellen dat je de voor jou interessantste verzekering zal afsluiten.

Let op! Het aantal kilometers op jaarbasis is beperkt!

Een zeer belangrijk aandachtspunt waar je bij een oldtimerverzekering afsluiten altijd rekening mee moet houden heeft te maken met het maximum aantal kilometers die je op jaarbasis mag rijden met het voertuig. Dit is misschien wel één van de meest significante verschillen in vergelijking met de standaard autoverzekering. Met deze laatste mag je in principe (enkele uitzonderingen daargelaten) zoveel kilometers rijden per jaar als je wil. Dat geldt dus niet voor de oldtimerverzekering. Ben je van plan om de oldtimer als dagelijkse auto te gebruiken? Dan is dit belangrijk om te weten!

Hoe kan je een oldtimerverzekering afsluiten?

Net zoals bij een gewone autoverzekering het geval is geldt ook voor een oldtimerverzekering afsluiten dat je een keuze kan maken uit drie verschillende mogelijkheden. Op dit vlak kan je dan ook rekening houden met het afsluiten van bijvoorbeeld:

  1. De WA-verzekering voor oldtimers;
  2. De WA+ beperkt casco verzekering voor oldtimers;
  3. De WA+ volledige cascoverzekering voor oldtimers;

Het wordt aangeraden om vooraleer een bepaalde verzekering af te sluiten even grondig bij jezelf te rade te gaan aan welke eisen jouw verzekering moet zien te voldoen. Op basis van deze eisen kan je vervolgens veel doelgerichter gaan zoeken naar de voor jou beste optie. In ieder geval, het bestaan van deze verschillende soorten oldtimerverzekeringen zorgt ervoor dat er voor ieder wat wils is.

Wat wanneer een oldtimerverzekering afsluiten geen optie is?

Voor heel wat mensen die denken aan een oldtimerverzekering afsluiten geldt dat ze uiteindelijk van een koude kermis thuiskomen. Dat is het gevolg van het feit dat er in bepaalde gevallen jammer genoeg niet aan de vooropgestelde eisen kan worden voldaan. Dan zou je er eventueel nog voor kunnen kiezen om één van de twee alternatieve verzekeringen af te sluiten. Denk hierbij aan:

  • De semi-oldtimerverzekering;
  • De youngtimer verzekering;

Voor de semi-oldtimer verzekering geldt dat ze in de basis over nagenoeg dezelfde voorwaarden beschikt als de standaard oldtimerverzekering. De enige uitzondering hierop is terug te vinden in het feit dat deze verzekering niet over een strikte limiet voor wat het aantal kilometers betreft beschikt. Dat kan ervoor veel mensen voor zorgen dat ze toch een mooie besparing op hun standaard autoverzekering kunnen realiseren. Dit is echter niet alles. Daarnaast is er uiteraard ook nog de zogenaamde youngtimer verzekering. Dit is toch een ietwat andere verzekering.

Wat is de youngtimer verzekering?

Is een oldtimerverzekering afsluiten geen optie? Dan zou je er eventueel nog voor kunnen kiezen om een youngtimerverzekering af te sluiten. Het betreft hier een verzekering die geschikt kan zijn voor auto’s die nog (net) te jong zijn om in aanmerking te komen voor een echte oldtimerverzekering. Door het afsluiten van dit type verzekering kan je besparen op de premie van de standaard autoverzekering, al is die besparing wel een stuk beperkter in vergelijking met deze die je kan realiseren bij het afsluiten van een volwaardige oldtimerverzekering. Toch kan ze voor heel wat mensen ongetwijfeld een meer dan interessante keuze zijn.

Een oldtimerverzekering afsluiten? Vergeet niet te vergelijken!

Wil jij ook graag een oldtimerverzekering afsluiten? Dan zal je kunnen vaststellen dat er tal van verschillende goede redenen aangehaald kunnen worden om een vergelijking uit te voeren. In eerste instantie zal je kunnen vaststellen dat een vergelijking uitvoeren je een goed beeld geeft van de voorwaarden die zijn verbonden aan de verschillende oldtimerverzekeringen. Op deze manier wordt direct duidelijk dat met name de WA+ beperkt casco oldtimerverzekering enkel en alleen interessant is voor wie genoegen neemt met een beperkt aantal dekkingen, maar wel kan profiteren van een zeer toegankelijke verzekeringspremie. Uiteraard geeft het uitvoeren van een vergelijking je niet alleen een goed beeld van de diverse dekkingen die zijn verbonden aan de oldtimerverzekeringen.

Het uitvoeren van een oldtimerverzekering vergelijking doe je in de praktijk natuurlijk ook om uit te zoeken welke verzekeraar je nu precies op financieel vlak het beste aanbod kan doen. Ook wat dit betreft zal je immers in de praktijk kunnen vaststellen dat er zomaar sprake kan zijn van niet onaanzienlijke verschillen. Wil je dus met andere woorden met absolute zekerheid een oldtimerverzekering afsluiten tegen een echt zeer interessant prijskaartje? Dan zal je kunnen vaststellen dat het uitvoeren van een vergelijking daar absoluut aan bij kan dragen.